Setup development omgeving Sharepoint 2010

Wanneer je wil ontwikkelen voor Sharepoint is het belangrijk te beseffen dat Sharepoint een server technologie is. Dus als je echt wil gaan testen is het wel mogelijk om sharepoint op windows 7 te installeren maar in vele gevallen kan het ook handig zijn om een Server en Client op te zetten die in hetzelfde domein zitten. Om dit te kunnen doen kunnen we op 1 computer werken door te virtualizeren. Dit betekend gewoon dat we onder windows, meerdere keren een besturingssysteem kunnen installeren en opstarten wanneer we dit wensen. Een goede virtualisatie technologie dat we kunnen gebruiken is virtual box.

Stappenplan om een server/client omgeving op te zetten op windows 7 met Sharepoint en VirtualBox:

 1. Installeer Virtual Box
 2. Zorg dat je een trial installatie hebt van windows 2008 r2 (server) (64bit)
 3. Zorg dat je een trial installatie hebt van windows 7 (client) (64bit of 32 bit)
 4. Zorg dat je SQL server express 2008 R2 with tools hebt.
 5. Zorg dat je een trial hebt van Sharepoint 2010 . (64bit)
 6. (Optioneel) zorg dat je een trial hebt van office plus 2010 . (64bit of 32 bit)
 7. Zorg dat je Sharepoint Designer hebt.
 8. Start virtual box op en maak 2 Virtuele machines, 1tje voor windows 2008 en 1 voor windows 7.  Er zijn heel wat tutorials om dit te kunnen doen.
 9. Zorg dat er bij iedere virtuele machine 2 netwerkkaarten aanwezig zijn. 1 netwerkkaart NAT en 1 netwerkkaart Bridged.
 10. Na dat de installatie van windows 2008 en windows 7 is voltooid mag je op windows 2008 een domein installeren. Dit kan je doen door door “dcpromo” uit te voeren van uit het start menu. Daarbij kies je een unieke domeinnaam met extensie “.local” (bv. mijndomein.local). Voor Testing doeleinden mag je dynamic ip laten staan. Volg voor de rest de default stappen. Na dat je deze stappen hebt uitgevoerd heb je een domein en is Active Directory geïnstalleerd. Active Directory is een user/computer management tool voor binnen het domein. Na dat je bent heropgestart mag je in Active Directory een User aanmaken.
 11. Hierna mag je SQL server express installeren. Zorg dat je mixed mode hebt geselecteerd en dat SQLExpress als default database instance geselecteerd staat.
 12. dan mag je Sharepoint Server installeren en worden eerst de Prerequisites geïnstalleerd. Volg de stappen en installeer Sharepoint Server. Na dat Sharepoint Server is geïnstalleerd wordt er een webpagina opgestart (de configuration wizard). Volg hier de stappen en je krijgt je eerste Site Collection. Dit kan een tijdje duren afhankelijk van de snelheid van je PC en de hoeveelheid RAM dat je hebt ge-alloceerd voor uw virtuele server.
 13. Na dit process mag je je windows 7 virtuele machine opstarten (terwijl je windows 2008 virtuele machine nog draait) en je windows 7 in het domein plaatsen. Dit kan je doen door te klikken op start => rechter muisklik op computer en properties. Dan kan je klikken op “Change Settings” en daar het domein veranderen. Verander het domeinnaam naar het domeinnaam dat je hebt aangemaakt op je windows 2008. Voor dat je dit doet moet je wel zorgen dat je IPV4 instellingen zo staan dat de IP van de DNS gelijkstaat aan deze van windows 2008.
 14. Installeer nu nog Sharepoint Designer en Office Plus 2010 op je windows 7 client en je kan gebruik maken van je eigen Sharepoint test-omgeving.

PS. Zorg dat je voldoende RAM vrij maakt voor uw Server. De normale vereisten voor Sharepoint 2010 staat gelijk aan minimaal 4GB ram voor een development Environment. Het is mij al gelukt om 1,5GB vrij te stellen en alsnog een werkende SP installatie te hebben hierbij. Het gevolg is natuurlijk dat je server traag reageerd.

Wil je enkel Sharepoint 2010 installeren om daar naar toe te programmeren volg dan onderstaande stappenplan.

 1. Zorg dat je windows 7 (x64) hebt.
 2. Zorg dat IIS is geïnstalleerd
 3. Installeer sharepoint server 2010 (Je krijgt een foutmelding)
 4. Ga naar C:\program files (x86)\MSECache\oserver2010
 5. Ga naar de Files folder, Setup folder, open config.xml en voeg het volgende lijn toe voor de sluitende </configuration> tag
 6. <Setting Id=”AllowWindowsClientInstall” value=”True” />
 7. Installeer Sharepoint server 2010 (Als je nog foutmeldingen krijgt, voer dan volgende stappen uit)
 8. download en installeer “Windows Identity Foundation”
 9. download en installeer “Chart Control
 10. Installeer Sharepoint Server en alles zou moeten werken !
 11. Zorg dat je Visual Studio 2010 hebt geïnstalleerd uiteraard.