Wanneer we spreken over een Visual Basic programmeur dan kunnen we spreken over enkele verschillende varianten. Tegenwoordig als we Visual Basic gebruiken, dan zullen we meestal kiezen voor “Visual Basic.Net” oftewel VB.net. Zeer lang geleden werd de programmeertaal Basic gebruikt bij Microsoft die dan snel opgevolgd is door de ontzettend populaire Visual Basic. Visual Basic is populair geworden met zeer goede reden daartoe. Het was gemakkelijk om in te stappen en de leercurve viel zeer goed mee als je simpele applicaties ging bouwen. Ook was de tijd om applicaties te bouwen ontzettend kort in vergelijking tot andere programmeertalen in de jaren 90. Je kon en kan nog steeds door icoontjes te slepen schermen bouwen met knoppen, invoervelden en veel meer.
Er was echter Eén grote beperking aan Visual Basic dat vele technisch aangelegde programmeurs tegen hield om over te schakelen naar Visual Basic. Deze beperking was Object georiënteerd programmeren. Dit was niet mogelijk in klassieke Visual Basic. Bij de komst van “Microsoft.Net” zijn er twee programmeertalen op de voorgrond getreden. Eén was C# (gericht naar de technische programmeurs van C++ en Java) en de ander Visual Basic (gericht naar de vroegere Visual Basic programmeurs). Vandaag de dag kan je in principe evenveel met Visual Basic.Net als met C#.

Naast Visual Basic.Net kan je ook gebruik maken van Visual Basic for Applications ofwel VBA. VBA is een beperktere versie van Visual Basic die ingebouwd zit bij Microsoft Office. Meestal wordt Visual Basic for Applications gebruikt bij Access om invoerschermen te bouwen of lijsten te tonen, maar VBA kan evengoed gebruikt worden om Excel of Word functionaliteiten uit te breiden naar uw eigen specifieke noden.

We kiezen voor “Visual Basic.Net” als u al een applicatie hebt ontwikkeld in Visual Basic.Net en deze moet verder uitgebouwd worden of uw interne programmeurs hebben een Visual Basic achtergrond, dan is de overstap naar Visual Basic.net relatief klein. VBA gebruiken we meestal samen met Access. Indien u al beschikt over een Office licentie hebt u hier dan verder geen bijkomende kosten aan.